Overslaan naar inhoud

Waarom traceerbaarheid van gereviseerde apparatuur essentieel is voor een geloofwaardige circulaire economie

10 juni 2025 in
Mai-Anne Knindick

Geconfronteerd met de milieuproblemen en de schaarste aan hulpbronnen, komt de refurbishing van computerapparatuur naar voren als een concrete oplossing. Maar om op een duurzame en geloofwaardige manier in een circulaire economie te worden geïntegreerd, kan een sleutelelement niet worden verwaarloosd: traceerbaarheid.

Reconditioneren, ja — maar niet zonder transparantie

Hernieuwde IT-apparatuur verlengt de levensduur van de apparaten, door de productie van nieuwe toestellen te beperken. De ADEME schat dat een gereviseerde laptop de extractie van 127 kg grondstoffen en de uitstoot van 27 kg CO₂ per jaar kan vermijden in vergelijking met de aankoop van een nieuw product.

Maar deze voordelen kunnen pas volledig worden gerealiseerd als de apparatuur opnieuw op de markt wordt gebracht met garanties voor kwaliteit, veiligheid en conformiteit. En dat vereist een strikte traceerbaarheid.

Traceerbaarheid: de basis van vertrouwen

Traceerbaarheid houdt in dat het parcours van elk apparaat nauwkeurig wordt gedocumenteerd: oorsprong, staat bij ontvangst, aard van de uitgevoerde reparaties, conformiteitstests, datum van herinvoering, enz. Het is een essentieel hulpmiddel voor:

  • De donoren (bedrijven, scholen, overheden) die hun materiaal toevertrouwen, beveiligen;
  • De eindgebruikers de kwaliteit van de apparatuur garanderen;
  • Interne of regelgevende audits vergemakkelijken (ESG-vereisten, CSRD);
  • Voorkomen van elk risico op doorverkoop van niet-conform of potentieel gevaarlijk materiaal.

Deze transparantie-inspanning is ook in lijn met de Europese wens om een Digitale Productpas of Digital Product Passport (DPP) te creëren, bedoeld om de duurzaamheidsgegevens van apparatuur gedurende hun levenscyclus en de waardeketen te traceren. Het verzamelt belangrijke informatie zoals de samenstelling, de herkomst van de materialen, de ecologische voetafdruk, de onderhoudsinstructies en de opties voor reparatie en recycling, enzovoort...

Een uitdaging voor publieke en private organisaties

Voor bedrijven en openbare instellingen is deze traceerbaarheid veel meer dan een technische kwestie. Het voldoet aan een sterke verwachting van de belanghebbenden op het gebied van sociale en milieuresponsabiliteit. In een tijd waarin ESG-criteria en regelgeving zoals de CSRD onmisbaar worden, is het kunnen rechtvaardigen van een verantwoord beheer van IT-apparatuur een echte differentiatiekracht.

Een engagement voor een voorbeeldige traceerbaarheid

Bij Revalor is traceerbaarheid geïntegreerd in elke stap van het herverwerkingsproces. Elke partner die ons materiaal toevertrouwt, ontvangt een volledig rapport van de herwaardering:

  • Historiek van de verzamelde apparatuur (model, serienummer, staat, hoeveelheid),
  • Resultaten van de technische diagnoses,
  • Details van de uitgevoerde reparaties of herconfiguraties, (volgens de gevraagde diensten, zoals bijvoorbeeld voor intern hergebruik)
  • Eindbestemming van elk apparaat, refurbishing, donatie of recycling.
  • Statistieken van herwaardering en behandelingsindicatoren.
  • Gegevenswissing per apparaat.

Deze documenten stellen bedrijven, scholen of overheden in staat om hun verantwoordelijke initiatieven concreet te waarderen en hun niet-financiële rapporten aan te vullen.


Traceerbaarheid is veel meer dan een eenvoudig logistiek hulpmiddel. Het is een onmisbare ethische, milieuvriendelijke en wettelijke garantie in elke geloofwaardige circulaire aanpak. Door een partner te kiezen die tastbare bewijzen van herwaardering levert, geeft u waarde aan uw engagementen.

In dit kader zal Revalor aanwezig zijn op het GreenTech Forum Brussels op 17 en 18 juni 2025, een referentie-evenement voor de actoren die zich inzetten voor een verantwoordelijker digitaal beleid. We zullen onze praktijken op het gebied van traceerbaarheid van IT-apparatuur, refurbishing, ESG-begeleiding en nog veel meer onder de aandacht brengen... Kom ons daar ontmoeten om meer te ontdekken of neem contact met ons op: team@revalor.be / 067 47 03 00


Bronnen: https://www.ademe.fr/presse/communique-national/reconditionnement-des-produits-connaitre-et-ameliorer-les-pratiques-pour-augmenter-les-benefices-environnementaux/

https://www.afnor.org/actualites/passeport-numerique-produits-revolution-silencieuse/#:~:text=L'entr%C3%A9e%20en%20vigueur%20est,produits%20interm%C3%A9diaires%20comme%20l'acier%E2%80%A6

Deel deze post
Archief