De zomer in België wordt gekenmerkt door talrijke evenementen die gewijd zijn aan de natuur, biodiversiteit en milieubewustzijn: wandelingen in de parken en tuinen van Wallonië, workshops over biodiversiteit in de gemeenten, openluchtfestivals... Dit zijn allemaal gelegenheden om opnieuw verbinding te maken met de lokale fauna en flora. Toch is er een ander terrein, vaak vergeten, waar de bescherming van de natuur zich afspeelt: het digitale. Onze technologische keuzes, verre van immaterieel, hebben een directe impact op de biodiversiteit.
Digitale technologie en biodiversiteit: een vaak onderschatte link
Elk gloednieuw elektronisch apparaat – computer, smartphone, tablet – verbergt een ecologische voetafdruk die veel zwaarder is dan men zich kan voorstellen. De productie van een laptop vereist bijna 800 kg mineralen, meer dan 20 kg chemicaliën en stoot gemiddeld 240 kg CO₂ uit. Deze productiefase concentreert alleen al ongeveer 70 tot 80 % van de totale koolstofvoetafdruk van een digitaal apparaat. De winning van zeldzame metalen (lithium, kobalt, goud, enz.) vernietigt hele ecosystemen, vervuilt bodem en rivieren, en bedreigt de fauna en flora in al fragiele gebieden.
Op wereldschaal verhoogt de groeiende vraag naar nieuwe apparatuur de druk op natuurlijke hulpbronnen en draagt het bij aan het verlies van biodiversiteit. Elk jaar wordt geschat dat er 50 miljoen ton elektronisch afval wordt weggegooid, waarvan een groot deel op open stortplaatsen belandt waar giftige stoffen de bodem en het water verontreinigen. Digitale vervuiling wordt zo een belangrijk probleem voor de gezondheid van ecosystemen, ver voorbij de eenvoudige afvalbeheer.
Handelen voor de natuur, zelfs achter een scherm
Bij Revalor zijn we ervan overtuigd dat elke handeling telt, zelfs in de digitale wereld. Het refurbishen en verlengen van de levensduur van computers en andere IT-apparatuur maakt het mogelijk om:
- De vraag naar grondstoffen verminderen: elke gereviseerde computer bespaart 800 kg mineralen en tientallen liters water.
- Beperk de CO₂-uitstoot: de productie van een laptop van 2 kg stoot gemiddeld 103 tot 240 kg CO₂ uit, terwijl het jaarlijkse gebruik minder dan 10 kg uitstoot. Het verlengen van de levensduur van een apparaat voorkomt dus de creatie van een nieuwe massale koolstofimpact.
- De vervuiling verminderen die verband houdt met de productie en het einde van de levenscyclus: minder elektronische afval, minder risico op verontreiniging van de bodem en het water door giftige stoffen.
Door de levensduur van apparatuur te verlengen, dragen we concreet bij aan de bescherming van ecosystemen, de vermindering van vervuiling en de strijd tegen klimaatverandering. Het is een vorm van betrokkenheid bij de biodiversiteit, in perfecte overeenstemming met de zomerse initiatieven die uitnodigen om de natuur te beschermen.
Profiteer van de zomer om uw teams bewust te maken
Juli is het ideale moment om milieuvriendelijke actie en verantwoord digitaal gedrag te combineren. Waarom niet binnen uw bedrijf een Revalor-workshop organiseren rond het thema van verantwoord digitaal gedrag? Onze interactieve sessies maken het mogelijk om:
- Begrijpen van de verborgen impact van de digitale wereld op de natuur.
- Ontdek hoe je betere praktijken kunt aannemen: aankoop van gereviseerde apparatuur, verantwoord beheer van elektronische afval, verlenging van de levensduur van apparatuur.
- Medewerkers concreet betrekken bij een RSE-aanpak met grote impact.
Deze workshops zijn ook een gelegenheid om ideeën te delen, ecologische uitdagingen aan te gaan en de teamcohesie te versterken rond een gemeenschappelijk doel: de digitale wereld een bondgenoot van de natuur te maken.
Duurzaam uitrusten betekent ook de biodiversiteit behouden
Door refurbished computerhardware te kiezen op onze eshop, maakt u een concrete keuze voor de planeet en de natuur:
- Minder geëxtraheerde grondstoffen: elke gereviseerde computer bespaart kilo's mineralen en liters water.
- Minder vervuiling: minder nieuwe productie, minder internationaal transport, minder elektronische afval te verwerken.
- Meer circulariteit: u bevordert een economisch model dat reparatie, hergebruik en recycling waardeert.
Het is een deugdzaam cirkel die iedereen ten goede komt, zowel mensen als ecosystemen. Volgens de cijfers vertegenwoordigt de digitale sector al 4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, en dit aandeel zou tegen 2030 7% kunnen bereiken. Actie ondernemen op de levensduur van apparatuur is dus een van de meest effectieve middelen om de impact van de digitale wereld op de biodiversiteit te beperken.
Deze zomer, leg de link tussen digitaal en biodiversiteit
Het behoud van de biodiversiteit beperkt zich niet tot acties ter plaatse: het begint ook achter een scherm. Door refurbished materiaal aan te nemen, uw teams bewust te maken en verantwoord digitaal beleid in uw inkoopbeleid te integreren, wordt u een speler in de bescherming van de natuur, zelfs op kantoor.
Voor meer informatie over onze zomeraanbiedingen of om een workshop over verantwoord digitaal te organiseren, neem contact op met het Revalor-team opteam@revalor.be. Laten we samen de digitale wereld een bondgenoot van de natuur maken!
Bronnen :
https://www.data.gouv.fr/fr/reuses/quelle-est-lempreinte-carbone-dun-ordinateur-portable/
https://www.inoxia.com/actualite/la-fabrication-l-impact-majeur-du-numerique-sur-l-environnement
https://www.hellocarbo.com/blog/calculer/impact-du-numerique-sur-l-environnement/
https://vlad-cerisier.fr/pollution-numerique-statistiques/
https://csi.math.cnrs.fr/documents/info.pdf
https://www.energie-environnement.ch/electronique-electromenager/limpact-energetique-du-numerique